fbpx

Fenntartható divat 2022

🍃 Környezettudatos öltözködés – Használt ruha hónap 🍃

Manapság korántsem egyszerű tudatos vásárlónak lenni a tömeggyártás okozta hatalmas választék miatt. A ,,fast fashion” üzletek havonta hozzák be új kollekciójukat a ,,fashion weekek”-ből inspirálódva. Így aztán egy igazi divatikonnak nehéz megálljt parancsolni saját magának. Sokan fel is teszik a kérdést: hogyan férhet meg egymás mellett a fenntarthatóság és a divat?

Mi is erre a jó válasz?
Válassz ,,second hand” üzletet és vásárolj másodkézből!

🌎 Ha így döntesz, már is rengeteget tettél környezetünk védelméért, azonban van még néhány ötletünk amivel még többet tehetsz a Föld védelméért:

  • Megunt vagy már nem használt ruháid ne a kukában landoljanak, helyette ajándékozd rászoruló család számára!
  • Tudatosan bővítsd a gardróbod!
  • Válassz jól kombinálható, könnyen kihasználható darabokat!
  • A szeptemberi hónap a környezettudatosságról szól, de te egész évben óvd a bolygónkat!

♻️ A természetvédelem mellett van még néhány érv ami a second hand üzletekben történő vásárlás mellett szól:

  • Minden alkat és színtípus megtalálja a számára legalkalmasabb ruhadarabot.
  • Egy helyen fel tudod öltöztetni az egész családot, sőt még kis kedvencedet is.
  • Stílusos és divatos ,,outfit”-et tudsz összeállítani!
  • Költséghatékonyan hozzájuthatunk akár még a luxusmárkákhoz is.
  • A kedvenc márkáidat mind egy helyen megtalálod.

A ,,fast fashion” üzletek lényegében azért jöttek létre, hogy a nagy divatmárkák trendjeit lemásolva elérhető áron piacra dobják saját ruháikat kedvezőbb áron.  A gyártási technológiákban nincs olyan nagy különbség egy ,,fast fashion” és egy minőségibb márka között. Náluk szó sincs a kollekciókról, csak a folyamatos körforgásról, mely arra buzdít, hogy akkor leszel divatos, ha minden új piacra dobott darabot megvásárolsz.

Az UNECE 56 államot érintő kutatása, mely alapján kiderül, hogy az érintett államokban a megvásárolt ruhák 40%-át nem is viselik a tulajdonosaik. Az Egyesült Királyságban például percenként két tonna ruhát vásárolnak az emberek. Gondoljunk csak bele: Két tonna ruha percenként? Nem véletlenül a második legszennyezőbb ágazat a ruhaipar. Ez a fajta pazarlás elképesztő mennyiségű szemetet termel és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mennyi vízre van szükség az anyagok előállításához. Egy farmerhoz például 10 ezer liter víz szükséges és a festésről még szót sem ejtettünk. Szinte belegondolni is szörnyű, hogy egy ember ezt a mennyiséget hány év alatt fogyasztja el, arról nem is beszélve, hogy vannak országok, melyek vízhiánnyal küszködnek, amíg mi váltogatjuk a ruháinkat.

Ezek a tények kicsit elrettentőek lehetnek számunkra, de ha mindannyian kicsit is jobban odafigyelnénk és apró változásokat vezetnénk be a vásárlási szokásinkba, sokat tehetnénk a környezetünkért, a szebb és tudatosabb jövőért.

A döntés a te kezedben van! Légy környezettudatos és új ruha helyett vásárolj te is másodkézből!

Ha bizonytalan vagy, hogy mi az, ami előnyös számodra és melyik alkattípusba tartozol, akkor látogass el az oldalamra (https://www.facebook.com/bettina.stylist.dancer), jelentkezz be egy stílustanácsadásra és a Háda (https://www.facebook.com/hada.hu) üzletünkben pár csajos óra keretén belül felöltöztetlek, és én kiváló ötletekkel látlak el! További ötletek és képek: https://www.instagram.com/hadastylist/

Dr. Halmainé Ágoston Bettina
Háda-Stylist