fbpx

Használt ruha hónap

Környezettudatosság és fenntarthatóság

Tapasztalható a nyár végi időszakban és senkinek sem kell különösen magyarázni, hogy sokan tanévkezdési vásárlási lázban égünk, boltról-boltra rohangálunk és rengeteg pénzt tudunk elkölteni ilyenkor. Azonban ez a jelenség mind csak másodlagos, ha azt is figyelembe vesszük, hogy ezzel mennyit ártunk a környezetünknek!

No de álljunk csak meg egy pillanatra. Szeptember a környezettudatosság hónapja, azaz ,,Mondj nemet 30 napig az új ruháknak!”. Ezzel a jelmondattal indította kampányát egy brit nonprofit szervezet, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet egy olyan jellegű problémára, mely némi odafigyeléssel könnyen orvosolható, elkerülhető. Fontos alapelve lenne, hogy a divatipar oly módon formálódni tudjon, hogy a környezetkárosítás, -rombolás helyett, a környezetvédelem legyen a kulcsszó, ugyanis mindannyiunk érdeke a bolygónk élettartamának meghosszabbítása az elkövetkező generációk életminőségének és nem utolsó sorban a közvetlen környezetünk ránk gyakorolt jótékony hatásának fenntartása. Ez a felfogás a ruházkodásban is a tudatosságra sarkallhat minket. 

Persze ez nem azt jelenti, hogy ne vásároljunk ebben a hónapban ruhákat, csak keressünk más alternatívát az öltözködésre.

Először is gondolkozzunk egy kicsit! Amit szeretnénk vásárolni nincs-e hasonló darabunk, esetleg megtudnánk-e varrni, vagy másodkézből hozzájutni?

Remek megoldást nyújtanak a különböző ,,second hand” üzletek, melyek Magyarországon piacvezető lelőhelyként állnak a rendelkezésünkre.

Mit jelent ez?
– Számos üzlet széles ruharepertoárja várja az új gazdáját.
– Egy helyen fel tudjuk öltöztetni az egész családot.
– Költséghatékonyan hozzájuthatunk akár még a luxusmárkákhoz is.
– Egyedi ruhákkal találkozhatunk.
– Az összes létező fazonnal, márkával, gazdag szín- és mintavilággal találkozhatunk.

Ezek a dolgok mind arra ösztönöznek minket, hogy valóban érdemes kipróbálni másodkézből beszerezni a ruhákat.

Fontosnak tartom, hogy szót ejtsek arról a tényezőről is, amiről nem beszélünk, amire nem gondolunk akkor, amikor egy új ruhát készülünk megvásárolni egy adott ,,fast fashion” üzletben.

A ,,fast fashion”, azaz a ,,gyors divat” üzletek lényegében azért jöttek létre, hogy a nagy divatmárkák trendjeit lemásolva elérhető áron piacra dobják saját olcsó ruháikat.  A gyártási technológiákban nincs olyan nagy különbség egy ,,fast fashion” és egy minőségibb márka között. Náluk szó sincs a kollekciókról, csak a folyamatos körforgásról, mely arra buzdít, hogy akkor leszel divatos, ha minden új piacra dobott darabban megjelensz és nem viseled magadon csak pár alkalommal. A problémát viszont a minőség okozza, mert ezek az anyagok olcsó műanyagból készülnek és jóval környezetszennyezőbbek is. Gyakran mesterségesebb alapanyagot használnak fel a ruhagyártásnál a költséghatékonyság miatt. A környezetszennyezéssel szembeni harcot tehát az anyagelőállításnál vagy a fent említett alternatíváknál lehet hatékonyan megragadni.

Léteznek ökotudatos márkák is, melyeknél a márka tulajdonosa vagy a tervező megnézi, hogy milyen technológiával állítják elő, milyen alapanyagból készül a textília, és hogy ennek milyen a vízfelhasználása.

Elképesztő adatokat tárt fel az UNECE 56 államot érintő kutatása, mely alapján kiderül, hogy az érintett államokban a megvásárolt ruhák 40%-át nem is viselik a tulajdonosaik. Az Egyesült Királyságban például percenként két tonna ruhát vásárolnak az emberek. Gondoljunk csak bele: Két tonna ruha percenként? Nem véletlenül a második legszennyezőbb ágazat a ruhaipar. Ez a fajta pazarlás elképesztő mennyiségű szemetet termel és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mennyi vízre van szükség az anyagok előállításához. Egy farmerhoz például 10 ezer liter víz szükséges és a festésről még szót sem ejtettünk. Szinte belegondolni is szörnyű, hogy egy ember ezt a mennyiséget hány év alatt fogyasztja el, arról nem is beszélve, hogy vannak országok, melyek vízhiánnyal küszködnek, amíg mi váltogatjuk a ruháinkat.

Ezek a nyers tények kicsit elrettentőek lehetnek számunkra, de ha mindannyian kicsit is jobban odafigyelnénk és apró változásokat vezetnénk be a vásárlási szokásinkba, sokat tehetnénk a környezetünkért, a szebb és tudatosabb jövőért.

A döntés a te kezedben van, légy te is környezettudatos! Új ruha helyett vedd meg másodkézből!

Ha bizonytalan vagy, hogy mi az, ami előnyös számodra és melyik alkattípusba tartozol, akkor látogass el az oldalamra (https://www.facebook.com/bettina.stylist), jelentkezz be egy stílustanácsadásra és a Háda (https://www.facebook.com/hada.hu) üzletünkben pár csajos óra keretén belül felöltöztetlek, és kiváló ötletekkel látlak el! További ötletek és képek: https://www.instagram.com/hadastylist/

Dr. Halmainé Ágoston Bettina
Stylist-Háda