fbpx

Hogyan változott az utóbbi két évtizedtől napjainkig

A divat évről évre változik, majd visszatér és megújul, ezt mindannyian tudjuk. Az éppen hódító trendeket a divattervezők alkotják meg úgy, hogy az induló szezon előtt már egy évvel bemutatják a jövő év meghatározó stílusait. Ezekből a ,,fashion week”-ekből táplálkoznak a ,,fast fashion” üzletek, melyek a fogyasztók számára elérhető áron készítik el a divatbemutatókon látott szettek koppintott változatait, figyelembe véve az anyagok, színek, formák, fazonok és minták hasonlóságait.

Az elmúlt két évtized trendjei sem tűntek el nyomtalanul, bár napjainkra folyamatos átalakuláson mentek át.

Az ezredfordulókor ismét visszatért a férfias nő, azaz a maszkulin stílus, de persze ez sem egy teljesen új stílusirányzatnak felelt meg, mert a nők már akkor nadrágot húztak, amikor egyenjogúságukért kezdtek harcolni. Újítása, hogy a konzervatívabb megjelenéshez párosult némi bohémság a kalapok, a hózentrógerek és a nyakkendők párosításával. A farmer örök darab és az új évezredben különböző fazonok változataival találkozhattunk. Menő volt a csípőnadrág bő vagy répafazonnal és ez évről évre változott. Beköszönt a magasderék és a ,,skinny” fazon, amit később ismét felváltott a ,,mom jeans”, majd a ,,boyfiend” és mára végül a bőszárú, zsebes és a melegítős fazonok.

Az aszimmetrikus ruhák az elmúlt 10 évben folyamatosan jelen voltak, ezek egyik változata igen megosztó véleményt formált. Az elöl rövid, hátul hosszú ruháknak rengeteg szerelmese akadt, de bőven voltak olyanok is, akik egyenesen förtelmesnek tartották. 2011-től visszatértek a 80-as évek trendjei, majd 2015 tájékán visszaköszönt újra a 90-es évek favágó divatja, mely leginkább a férfiak körében terjedt el. 2017 környékén pedig ismét a 70-es évek hippi őrülete hódított.

A 2010-es évektől napjainkig a fenntartható termelési módszerek terjedtek el, ami sajátos divatirányzatot eredményezett. Egyre inkább az időtlen stílus az, amit tapasztalhatunk, ez azért is van, mert a környezetvédelmet egyre több divattervező támogatja. Mára már ,,second hand” üzletben vásárolni menő és a használt ruháinkat is különböző vásárokon továbbadhatjuk, vagy szeretetszolgálatoknak ajándékozhatjuk ezzel is segítve a szegényebb társadalmi rétegeket.

Ha bizonytalan vagy, hogy mi az, ami előnyös számodra és melyik alkattípusba tartozol, akkor látogass el az oldalamra (https://www.facebook.com/bettina.stylist), jelentkezz be egy stílustanácsadásra és a Háda (https://www.facebook.com/hada.hu) üzletünkben pár csajos óra keretein belül felöltöztetlek, és kiváló ötletekkel látlak el! További ötletek és képek: https://www.instagram.com/hadastylist/

Dr. Halmainé Ágoston Bettina

               Stylist-Háda